Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Austrálie si chce ochránit politiku, starosti jí dělá vliv Číny

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Canberra - Austrálie připravuje zákon, který má bránit cizímu vměšování do politických aktivit v zemi. Krok je reakcí na údajné vměšování Ruska do loňských amerických prezidentských voleb a na rostoucí vliv Číny na světové scéně.

Na základě vládního návrhu by mělo být propříště zakázáno sponzorování politických subjektů ze zahraničí. Austrálie a Nový Zéland patří ke zhruba třetině zemí, které takovéto dary zatím povolují, připomněla BBC.

Návrh zákona zakazuje dary ze zahraničí politickým stranám či jakýmkoli politickým skupinám, které za poslední čtyři roky utratily za kampaň více než 100.000 australských dolarů (1,65 milionu korun). Měly by být rovněž rozšířeny definice velezrady a špionáže, které by propříště například zahrnovaly i získávání a uchovávání citlivých informací, a nikoli jen jejich šíření.

Zahraniční mocnosti "podnikají bezprecedentní a stále propracovanější pokusy o ovlivnění politického procesu" v Austrálii i jinde ve světě, prohlásil australský premiér Malcolm Turnbull. Poukázal přitom na "znepokojující zprávy o čínském vlivu".

Od kontroverzního prodeje přístavu Darwin čínské firmě v roce 2015 se australská vláda potýká s kritikami příliš těsného napojení na Čínu, která je jejím největším obchodním partnerem.

Témata:  Austrálie Malcolm Turnbull Čína

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy