Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit se zasekl. Rozhovor Mayové s šéfkou DUP skončil fiaskem

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Brexit mimo jiné komplikuje spor o budoucí podobu severoirské hranice. Premiérka Theresa Mayová dnes o tomto problému telefonicky hovořila s předsedkyní severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), která podporuje britskou menšinovou vládu.

Mayová s Fosterovou telefonovala dva dny poté, co v Bruselu zatím neúspěšně skončila jednání o uzavření první fáze rozhovorů o odchodu Británie z EU. Podle britských médií byli Mayová a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker blízko dohodě, DUP ale avizovala nesouhlas s navrženým kompromisem, a britská premiérka tak z Bruselu odjela s nepořízenou. Londýn chce přitom první fázi jednání o brexitu uzavřít do unijního summitu, který začne příští čtvrtek.

Podle obyčejně dobře informované hlavní politické zpravodajky stanice BBC Laury Kuenssbergové rozhovor Mayové a Fosterovou žádný průlom nepřinesl. "Uchránilo to ale Mayovou od trapasu, kdy by musela poslancům říci, že s ní ani nemluvila," uvedla na twitteru Kuenssbergová.

Politický zpravodaj listu The Sun Tom Newton Dunn na twitteru s odvoláním na svůj zdroj z DUP uvedl, že do konce týdne se žádnou dohodu mezi Mayovou a Fosterovu uzavřít nepodaří. V Londýně podle něj tak pohasínají naděje, že se bude moci premiérka vrátit příští týden do Bruselu a obnovit jednání s Junckerem.

Kompromis, který údajně v pondělí vyjednala Mayová s Junckerem, měl zajistit, že režim na hranici mezi Irskem a Severním Irskem zůstane po britském odchodu z EU volný. Severní Irsko by ale na základě této dohody získalo zvláštní status a de facto by zůstalo členem celní unie a jednotného trhu EU. DUP ovšem vylučuje jakýkoli zvláštní status, který by vytvářel bariéry v obchodu mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království.

Mayová dnes v parlamentu odmítla, že by k něčemu takovému jednání směřovalo. Celní unii i jednotný evropský trh opustí celé Spojené království, zdůraznila. "Nic není dohodnuto, dokud není dohodnuto všechno," dodala Mayová. Klíčovou roli v jednání nyní sehrává Irsko, které zůstává členem Evropské unie a usiluje o to, aby režim na jeho hranici se Severním Irskem, které je součástí Spojeného království, zůstal i po brexitu volný.

Témata:  Brexit Velká Británie Severní Irsko

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy