Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čankajšek zmizí z Tchaj-wanu. Na ostrově zlikvidují veškeré jeho spisy a obrazy

Cchaj Jing-we
Cchaj Jing-we
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Tchaj-pej - Tchajwanský parlament schválil návrh zákona, který nařizuje odstranit po celém ostrově symboly spojené s vládou diktátora Čankajška. Otvírá se rovněž cesta pro důkladné vyšetření Čankajškova Bílého teroru mezi roky 1947 až 1975.

Zákon poslanci odsouhlasili v úterý pozdě večer. Ulice nebo školy nesoucí jméno autoritářského politika budou povinně přejmenovány a jeho sochy svrženy. Informovala o tom agentura AFP, podle níž by tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen měla zákon podepsat během 14 dní.

Aktivisté dlouhodobě usilují o to, aby jména nespravedlivě uvězněných a popravených obětí byla očištěna a viníci odhaleni. Podle nového zákona musí být Čankajškova vláda "zbavena legitimity", protože potlačovala svobodu a demokracii.

Čankajškovy sochy se v posledních letech na Tchaj-wanu stávaly terčem útoků a stovky jich nyní stojí v areálu diktátorova mauzolea u Tchaj-peje. Demokratická pokroková strana (DPP) v čele s Cchaj Jing-wen od té doby, co po loňských volbách převzala vládu od Národní strany (Kuomintangu), vede kampaň proti Čankajškovu odkazu. Strana už například letos oznámila, že pamětní síň Čankajška přestane prodávat suvenýry s jeho podobiznou.

Nový zákon rovněž stranám nařizuje, aby nahlásily všechny politické spisy, které mají z let 1945 až 1992, a mohou dostat nařízeno je odevzdat do státního archivu v rámci vyšetřování Čankajškova režimu.

Tchaj-wan, okupovaný desítky let Japonskem, byl po druhé světové válce předán Číně ovládané Čankajškovou Národní stranou (Kuomintangem). V roce 1947 Kuomintang na ostrově brutálně potlačil povstání místních obyvatel, kteří vyšli do ulic na protest proti korupci a chybám vlády. Zabito bylo nejméně 18.000, ale možná až 28.000 lidí.

V roce 1949 nacionalistické oddíly Kuomintangu prohrály občanskou válku s čínskými komunisty na pevnině a Čankajšek a další prominentní kuomintangští politici a zbytky armády uprchli na Tchaj-wan. Od té doby Čankajšek vládl ostrovu tvrdou rukou až do své smrti v roce 1975.

Témata:  Tchaj-Wan historie Cchaj Jing-wen

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy