reklama

Nepřekvapivě, největší procento respondentů (26%) se obává schopnosti Německa zvládnout příliv uprchlíků. Po uprchlících největší nejistotu vzbuzuje v Němcích Donald Trump (19%), následován Tureckem (17%), KLDR (10%) a Ruskem (8%).

V říjnovém průzkumu 56% z 1 005 Němců ve volebním věku popsalo vztah Německa a USA jako špatný nebo velmi špatný. Znepokojilo je Trumpovo rozhodnutí odejít od Pařížské dohody i jaderné dohody s Íránem a jeho slova o tom, že by Německo dluží USA za NATO. Kancléřka Angela Merkelová následně řekla, že Německo nemůže více spoléhat na USA a že Evropa musí vzít osud do svých rukou.

V průzkumu se nicméně ukázalo, že respondenti jsou skeptičtí ohledně toho, že by se Německo mělo více angažovat v mezinárodních krizích. 52% jich uvedlo, že by země měla pokračovat v poválečné politice zdrženlivosti. To může odrážet skutečnost, že ani Merkelová, ani její hlavní vyzývatelé v nedávné volební kampani nemluvili příliš o tom, jak by Německo mělo reagovat na výzvy, které představuje Trumpova vláda a Brexit.