Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr pro brexit David Davis krotí nadšení: Dohoda o hranici Severního Irska je spíš úmysl

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Otázka Severního Irska po odchodu Spojeného království z EU ještě vyřešena není. Dle britského ministra pro brexit Davida Davise je slib britské vlády, že zabrání vzniku takzvané tvrdé hranice mezi Irskem a Severním Irskem, spíše výrok o úmyslu než právně závazný krok.

Britským a unijním vyjednávačům se tento týden podařilo domluvit možnou podobu budoucí smlouvy o odchodu Británie z Evropské unie. Podmínkou bylo najít řešení otázky práv občanů EU v Británii po brexitu, finančního vyrovnání mezi Londýnem a Bruselem a právě budoucího režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem. Jednání o tomto posledním bodě byla ve finále označována za nejtěžší.

Vyjednávači se shodli, že by neměla vzniknout takzvaná tvrdá hranice a že bude zároveň zachována hospodářská a ústavní integrita Británie.

Davis k tomu dnes řekl, že se jedná spíše o "výrok o úmyslu" než o právně závazný krok. Prohlásil, že dosavadní domluva není "právně vymahatelná" a že jestli se nepodaří vyjednat obchodní dohodu, pak Británie nebude platit účet za odchod z EU. Ujistil ale, že Británie hodlá zajistit "neviditelnou a bezproblémovou" hranici s Irskem. Svou představu nejlepší obchodní dohody s EU popsal jako "Kanada plus, plus, plus".

Kanada a unie loni podepsaly dohodu, která ruší cla na většinu zboží, se kterým obě strany obchodují. Davis ale poukázal na to, že tato dohoda nezahrnuje výměnu služeb, což by podle něj Británie ve "své" smlouvě s EU ráda viděla.

Britský ministr pro Severní Irsko James Brokenshire prohlásil, že Británie má dva návrhy pro hraniční režim s Irskem po brexitu. Může to být buď nové celní partnerství nebo "zcela nový přístup" k celnímu režimu. Opoziční labouristé doufají, že se podaří udržet co nejtěsnější obchodní vztahy s EU.

Davis také prohlásil, že Británie bude zřejmě muset po brexitu platit unii "mnoho, mnoho let", avšak po malých splátkách.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy