Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová chce uspíšit jednání o vládě: Svět čeká na schopné Německo

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Jednání o vládě mezi CDU/CSU a SPD začne tuto středu. Sociální demokraté pak v pátek rozhodnou o tom, zda zahájí takzvané sondovací rozhovory. Kancléřka Angela Merkelová (CDU) chce, aby se rozhovory vedly především o tom, jaký druh Německa potřebuje Evropa.

"Svět čeká na to, že bude Německo schopné konat," míní Merkelová. Chce proto, aby nadcházející rozhovory o vládě se sociální demokracií byly rychlé. Žádné konkrétní termíny ale nezmínila.

Připustila, že její uskupení a SPD dělí názor na některé otázky, zároveň ale vidí řadu bodů, na kterých se shodnou, včetně podpory rodin, ulehčení lidem s nízkými a středními příjmy nebo nutnosti pokročit v digitalizaci.

Naopak jedním z témat, kde se projevují rozdíly, je migrace. Merkelová dnes vyjádřila přesvědčení, že právě pocit voličů, že stát ještě migraci nedokáže dostatečně regulovat, přispěl k propadu CDU/CSU v zářijových parlamentních volbách. Zmínila i tehdejší nejednotný postoj obou těchto stran k tématu. O to důležitější je podle ní, že se nyní obě strany shodují na sadě opatření, která chtějí prosadit.

Stabilní vláda je podle Merkelové nejlepším základem pro prohloubení spolupráce s Francií. Kancléřka dnes podpořila návrh francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, aby obě země do roku 2025 měly společnou daňovou politiku pro firmy. Vyslovila se také pro posílení Evropy, mimo jiné v oblasti společné zahraniční politiky.

Témata:  Angela Merkelová Konzervativní unie CDU/CSU Sociálnědemokratická strana Německa (SPD)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy