Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová rakouská vláda už působí problémy? Nacionalisté oživili spor o Jižní Tyrolsko

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz
Foto: Facebook

Vídeň/Řím - Francie či Německo dnes gratulovaly Rakousku k nové vládě. Horší je to s Itálií. Tam značný rozruch vyvolala snaha rakouského kabinetu Sebastiana Kurze umožnit některým obyvatelům Jižního Tyrolska získat rakouské občanství.

Zmínka o tom, že obyvatelé Jižního Tyrolska, kteří hovoří německy a ladinsky, budou moci získat rakouské občanství, se na přání protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) dostala do vládního programu. "Lidé z Jižního Tyrolska si budou moci požádat o rakouské občanství v roce 2018, nejpozději na počátku roku 2019," uvedl dnes rakouský poslanec Werner Neubauer, který má v FPÖ na starosti vztahy s Jižním Tyrolskem.

Výročí sta let od konce první světové války, po které Rakousko o Jižní Tyrolsko přišlo, by podle něj bylo ideálním datem pro zavedení navrhovaného opatření.

Tyrolsko bylo po rozpadu Rakouska-Uherska na základě smlouvy ze Saint-Germain z roku 1919 rozděleno na dvě části - rakouskou a italskou. Severní a východní část tvoří dnes samostatnou rakouskou spolkovou zemi, jižní je součástí italského autonomního regionu Tridentsko-Horní Adiže. Němčinu za svou mateřštinu v Jižním Tyrolsku označilo v roce 2011 70 procent lidí, románský jazyk ladinštinu čtyři procenta.

Proti snaze o udělení rakouského občanství obyvatelům Jižního Tyrolska se dnes postavili zástupci italské vlády i opozice. "Nová rakouská vláda vedená Kurzem je výrazem dalšího úspěchu nacionalistické fronty v Evropě," napsal na facebooku státní tajemník ministerstva zahraničí Benedetto Della Vedova. Udílení občanství na základě etnického principu by podle něj mělo vážné následky na "multikulturní a otevřenou Evropu". Della Vedova zároveň připomněl, že na podobném principu už v minulosti začalo občanství udělovat Maďarsko premiéra Viktora Orbána.

"Ruce pryč od Itálie," napsala na facebooku předsedkyně italské krajně pravicové strany Bratři Itálie (Fratelli d'Italia) Giorgia Meloniová. Kriticky reagoval také předseda Evropského parlamentu, Ital Antonio Tajani. "Evropa má sice mnoho chyb, éru nacionalismu ale už uzavřela," uvedl.

Francouzské ministerstvo zahraničí v reakci na jmenování nové rakouské vlády uvedlo, že počítá s tím, že Vídeň bude dodržovat "evropské hodnoty".

Šéfovi rakouské vlády Kurzovi dnes pogratulovala německé kancléřka Angela Merkelová, která si přeje pokračování dobré spolupráce obou zemí.  Předseda německé sociální demokracie (SPD) Martin Schulz vyjádřil obavy "z posunu doprava" v řadě evropských zemí. "Nový kurz Rakouska v azylové politice je milníkem v evropských dějinách," vyjádřil nadšení předseda protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) Alexander Gauland.

Témata:  Rakousko Itálie Svobodná strana Rakouska Sebastian Kurz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy