Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přechodné období po brexitu? EU zveřejnila detaily

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Brusel - Přechodné období po britském odchodu z EU na konci března 2019 by nemělo trvat déle než do 31. prosince 2020 a po celou tuto dobu by Spojené království pokračovalo v celní unii i jednotném trhu se všemi jeho svobodami. Tento postoj Evropské komise odráží i pohled podnikatelů, kteří v souvislosti s brexitem volají po co největší stabilitě a kontinuitě stávajícího regulačního rámce.

O posunu jednání s Londýnem do druhé fáze rozhodlo 27 šéfů států a vlád ostatních zemí unie v pátek na summitu v Bruselu. Komise nyní v doplňku směrnic pro jednání nabídla podrobnosti o unijní představě přechodného období. O to požádala ve svém projevu ve Florencii britská premiérka Theresa Mayová, která si představovala dvouleté období.

"Nemělo by docházet k účelovému výběru některých výhod," upozornil dnes unijní vyjednávač pro brexit Michel Barnier. Všechny čtyři svobody spojené s jednotným unijním trhem budou muset v Británii platit po celou dobu přechodného období stejně, jako veškeré unijní právo. Od konce března 2019 však bude Británie vůči EU takzvanou "třetí zemí" a tak už nebude zastoupena "v orgánech, institucích a jiných subjektech unie".

Británie v přechodném období bude v souladu s pravidly EU dál podléhat dohledu agentur EU, Evropské komise i unijního soudu. "Platit bude dál evropský regulační rámec a veškeré evropské politiky," přiblížil vyjednávač představu Evropské komise, kterou nyní bude muset podpořit všech 27 států bloku. "Znamená to, že v přechodném období si Británie ponechá všechny výhody, ale také všechny povinnosti související s jednotným trhem, celní unií a našimi společnými politikami," vysvětlil Barnier.

Jediným právním základem pro přechodné období je podle Barniera "rozvodový" článek 50 lisabonské smlouvy. A podoba přechodného období se tak také stane součástí této smlouvy o odchodu Británie z EU. "Musíme její obsah dokončit do října 2018," poznamenal vyjednávač. Rada, europarlament a britský parlament totiž musí dostat čas na ratifikaci.

Témata:  Brexit EU Velká Británie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy