Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Iniciátoři rezoluce o Jeruzalému oslavují, Trump by měl změnit své rozhodnutí, žádá Erdogan

Izrael, Jeruzalém
Izrael, Jeruzalém
Foto: Pixabay

New York - Velvyslankyně USA při OSN Nikki Haleyová ocenila všechny státy, které během dnešního hlasování v OSN o rezoluci k Jeruzalému byly proti, případně se jako například Česká republika zdržely. Izrael s rezolucí nesouhlasí, naopak palestinské vedení ji považuje za své vítězství. Rezoluce, která není právně závazná, vyzývá země, aby nestěhovaly do Jeruzaléma své diplomatická zastoupení.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle agentury Reuters očekává, že jeho americký protějšek Donald Trump bez průtahů odvolá své nešťastné rozhodnutí přestěhovat americkou ambasádu do Jeruzaléma. Erdogan dodal, že rezoluce si získala obrovskou podporu.

Deník The Independent však poznamenal, že vítězství Palestinců nemá takový lesk, v jaký iniciátoři doufali. Před hlasováním totiž někteří diplomaté hovořili o nejméně 150 či až o 160 hlasech, ve skutečnosti pro zvedlo ruku 128 států. K hlasování se navíc vůbec nedostavilo 21 zemí.

I tak ale Palestinci rezoluci oslavují. Šéf palestinské autonomie Mahmúd Abbás považuje přijetí rezoluce za vítězství Palestiny. Palestinské radikální hnutí Hamás hlasování v OSN označilo za krok správným směrem a ránu Trumpovi a jeho nátlaku.

„Oceňujeme ty země, které se v OSN nesnížily k nezodpovědné cestě," napsala na twitteru Haleyová. V tweetu rovněž uvedla výčet devíti zemí, které hlasovaly proti rezoluci, a 35 států, které se zdržely. Haleyová před hlasováním varovala, že Spojené státy si budou chování zemí pamatovat, až od nich dostanou žádost o poskytnutí finanční pomoci.

Tento postoj Washingtonu kritizoval íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf, který jej označil za gaunerské vydírání. Na twitteru napsal, že Valné shromáždění OSN dnes řeklo 'ne' nátlaku Trumpova režimu.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Jeruzalém USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy