Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová s Macronem vydali společné prohlášení, vyzvali k plnění mírových dohod na Ukrajině

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron dnes vydali společné prohlášení ohledně ukrajinské krize. Strany zapojené do konfliktu v Donbasu musí okamžitě zastavit další eskalování situace a začít naplňovat mírová ujednání z Minsku.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která dění na Donbasu sleduje, tento týden varovala, že boje na východě Ukrajiny se vyostřily na nejhorší úroveň za posledních několik měsíců.

S ohledem na nestabilní bezpečnostní situaci Macron s Merkelovou chtějí, aby účastníci konfliktu podnikli okamžité a ověřitelné kroky ke zmírnění situace.

"Je nezbytné uskutečnit dohody o stažení tanků, dělostřelectva a dalších těžkých zbraní na dříve dohodnutá shromaždiště," cituje Reuters z prohlášení. "Další části minských dohod, jako je stažení zahraničních ozbrojených útvarů a obnova kontroly nad rusko-ukrajinskou hranicí, musí být rovněž vážně řešena," dodávají Macron s Merkelovou.

Shodují se, že neexistuje žádná jiná alternativa k urovnání konfliktu, než je mírové řešení. Vyzvali také ruské armádní činitele, aby se vrátili do Společného kontrolního a koordinačního střediska (JCCC), ve kterém jsou zastoupeny Moskva a Kyjev. Rusko tento týden obvinilo Ukrajinu z maření práce pozorovatelů a oznámilo, že se ze společného orgánu stáhne.

Témata:  Ukrajinská krize Angela Merkelová Rusko Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy