Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Halab byl poprvé od příměří bombardován ruskými stíhačkami

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek - Ruská letadla dnes poprvé od únorového vyhlášení částečného příměří bombardovala syrské město Halab.

Terčem dnešních náletů byla silnice Castello severně od Halabu, která je pro radikály z Islámského státu (IS) životně důležitá, protože je jedinou zásobovací cestou do jimi držených čtvrtí v Halabu. Syrské vládní síly se několikrát pokusily získat kontrolu nad touto dopravní tepnou, ale vždy marně.

"Ruská letadla dnes uskutečnila 40 náletů na silnici Castello. Je to poprvé, co ruská letadla zahájila akci v Halabu od příměří (ze 27.února)," sdělil šéf exilové syrské monitorovací organizace SOHR Ramí Abdar Rahmán.

V Sýrii má od konce února platit příměří, je ale porušováno, takže kvůli tomu nemohou pokračovat mírové rozhovory mezi opozicí a vládou.

Rusko v pátek navrhlo Spojeným státům a jimi vedené koalici společné nálety v Sýrii, které by mohly být zahájeny příští středu 25. května. Jejich terčem mají být ozbrojenci z fronty An-Nusra napojené na teroristickou síť Al-Káida a další rebelové, kteří nedodržují příměří, oznámil ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Americké ministerstvo zahraničí ale sdělilo, že žádná dohoda o společných náletech neexistuje.

Témata:  ruské angažmá v Sýrii Sýrie Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy