Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN kritizuje omilostnění peruánského exprezidenta

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Ženeva - Odborníci OSN na lidská práva dnes kritizovali omilostnění peruánského exprezidenta Alberta Fujimoriho.

Toho z vězení propustila současná hlava tohoto jihoamerického státu Pedro Pablo Kuczynski. Podle kritiků tak učinil výměnou za podporu při hlasování o svém sesazení.

Experti OSN označili Kuczynského krok za "facku" obětem porušování lidských práv a významné zhoršení stavu právního státu v Peru. "Humanitární milost byla udělena člověku usvědčenému ve spravedlivém procesu ze závažných zločinů, o jehož vině nejsou pochybnosti a který nesplňuje právní podmínky pro milost," stojí v prohlášení, z něhož citovala agentura Reuters.

Kritiku Kuczynského rozhodnutí vydala pracovní skupina OSN pro nucená zmizení spolu s Pablem de Greiffem a Agnes Callamardovou, kteří jsou zvláštními zpravodaji OSN pro mimosoudní popravy.

Nemocný devětasedmdesátiletý Fujimori, který vedl Peru v letech 1990 až 2000, si odpykával 25letý trest vězení za podíl na zabití 25 lidí, porušování lidských práv a korupci. Kuczynski mu udělil milost na Štědrý den, což v zemi vyvolalo masové demonstrace. Zjevně jako projev nesouhlasu rezignoval ministr kultury Salvador del Solar a prezidentův poradce Máximo San Román.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Peru

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy