Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Súdánu je výjimečný stav země

Armáda Jižního Súdánu
Armáda Jižního Súdánu
Foto: Pixabay

Chartúm - Súdánský prezident Umar Bašír vyhlásil na části území šestiměsíční výjimečný stav. Oznámila to dnes státní tisková agentura SUNA.

Jde o součást odzbrojovací kampaně, kterou Bašír v říjnu nařídil poblíž Dárfúru a státu Modrý Nil, uvedla agentura Reuters.

Západosúdánským Dárfúrem zmítá násilný konflikt od roku 2003, kdy proti vládě v Chartúmu začala bojovat nearabská skupina, která se cítila vládou utiskována. Podle OSN v bojích zatím přišlo o život 300.000 lidí a zhruba 2,7 milionu jich bylo nuceno opustit své domovy.

Ve státech Jižní Kurdufán a Modrý Nil na jihu Súdánu pak stojí vládní jednotky proti povstalcům, kteří chtějí pro oblast nezávislost. Boje se rozhořely v červenci 2011 krátce předtím, než se od Súdánu oddělila jižní část a vznikl Jižní Súdán.

Témata:  Jižní Súdán

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy