Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při bojích v Afghánistánu padl americký voják, čtyři další utrpěli zraněni

Depot Parris Island v Jižní Karolíně je místo, kde se mladí armádní rekruti připravují na bojové nasazení v případě bojového konfliktu.
Depot Parris Island v Jižní Karolíně je místo, kde se mladí armádní rekruti připravují na bojové nasazení v případě bojového konfliktu.
Foto: marines.com **www.marines.com**

Washington – V pondělí na východě Afghánistánu zahynul americký voják. Další čtyři utrpěli zranění. Dnes to podle agentury Reuters oznámila americká armáda. 

Incident se odehrál v Ačinu v provincii Nangarhár. Armáda podrobnosti neuvedla, bez upřesnění jen sdělila, že voják padl v bojovém střetu. Pentagon zároveň informoval, že zranění dvou vojáků si sice vyžádalo hospitalizaci, ale že jejich stav je stabilní.

Generál Joseph Votel, který stojí v čele Centrálního velení pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM), v dnes zveřejněném rozhovoru s agenturou AP prohlásil, že chce, aby afghánská armáda během tradičně klidnějších zimních měsíců postupovala vůči radikálnímu hnutí Tálibán a dalším teroristickým organizacím tvrději, což by s příchodem jara umožnilo plynulý přechod do ofenzivy.

Vystupňováním tlaku proti radikálům pomohou afghánským silám noví američtí vojenští instruktoři, kteří budou působit v blízkosti frontových linií, uvedl Votel.

Cílem je dosáhnout toho, aby afghánská armáda co nejrychleji začala s bojovými operacemi, což jí pomůže převzít iniciativu na jaře. Právě v tomto období povstalci v minulých letech stupňovali svou aktivitu úměrně tomu, jak v afghánských horách ustupoval sníh a zlepšovaly se podmínky pro přesun jejich oddílů.

Témata:  Afghanistán U.S. ARMY USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy