Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Berlínská věznice je kvůli útěkům terčem posměchu

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Berlín - Z berlínské věznice Plötzensee za poslední týden uprchlo nebo se zpět z práce mimo areál zařízení nevrátilo celkem devět trestanců. Dva z nich se sami přihlásili úřadům, jednoho policie v úterý zadržela v berlínské čtvrti Neukölln.

První čtyři odsouzenci ve věku 27 až 38 let uprchli z vězení minulý čtvrtek. Z dílny, ve které pracovali s dalšími 17 spoluvězni za přítomnosti tří dozorců, se dostali do kotelny, která nebyla zamčená. Zde pomocí těžkého náčiní prorazili díru do betonové zdi. Následně podlezli vězeňský plot a dostali se na svobodu. Ačkoli je celou dobu natáčela bezpečnostní kamera, spustili ve vězení alarm až po 45 minutách od útěku.

Další dva odsouzenci uprchli z věznice Plötzensee v severozápadní části německé metropole na Nový rok. Z cely spoluvězně se muži ve věku 21 a 44 let dostali oknem, ze kterého vytrhli mříž. Kuriózní na jejich útěku je fakt, že se jednalo o trestance v takzvaném volném režimu. Přes den pracovali na svobodě, do věznice se vraceli jen na noc. Utéci tak teoreticky mohli kdykoli během dne.

To je i případ dalších tří odsouzenců, kteří se do věznice Plötzensee v uplynulém týdnu na noc nevrátili. Všech pět mužů z volného režimu si odpykávalo náhradní trest, protože neuhradili peněžitou pokutu. Nešlo tak na rozdíl od prvních čtyř uprchlých trestanců o pachatele závažných trestných činů.

Kvůli sérii útěků se pod tlak dostal Dirk Behrendt, člen vedení berlínské radnice zodpovědný za otázky spravedlnosti včetně věznic. Opozice žádá jeho odchod a posměšně hovoří o "dnech otevřených dveří" ve věznici Plötzensee.

Podle oborového svazu zaměstnanců německých věznic BSBD by Plöztensee naléhavě potřebovalo investici ve výši 400 až 500 milionů eur (10,2 až 12,8 miliardy korun).

Témata:  uprchlí vězni věznice Berlín Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy