Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Málo zbraní pro NATO? Švédsko varuje, že zbrojařské firmy neuspokojí poptávku

Gripen
Gripen
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Stockholm - Zbrojařské firmy nebudou stíhat uspokojovat poptávky po nových zbraních, obává se generální ředitel švédské firmy Saab Hakan Buskhe. Výrobce nadzvukových letounů a ponorek pro agenturu Reuters doplňuje, že nové bezpečnostní hrozby přinutí řadu států k velkému navýšení obranných rozpočtů, které po konci studené války klesly hluboko pod Aliancí stanovenou hranici dvou procent HDP. 

Zatímco mnoho analytiků věří, že evropští zbrojaři budou mít dostatek volné kapacity, výkonný ředitel společnosti Saab Hakan Buskhe poukázal na napětí kvůli ruským akcím na Ukrajině a dodal, že členové aliance budou muset reagovat na požadavky USA. Tento tlak ze strany Spojených států na spojence z NATO by podle něj mohl zvýšit své výdaje na obranu a někteří zbrojaři by pak nemuseli stíhat uspokojovat poptávku.

Vojenské výdaje po skončení studené války stagnovaly, rozpočty mnoha zemí jsou však stále hluboko pod cílem NATO, které mluví o 2 procentech hrubého domácího produktu. „Domnívám se, že vzhledem k poměrně napjaté situace v mnoha oblastech budeme svědky velkého nárůstu výdajů v Evropě," řekl novinářům zástupce společnosti Saab, která před několika dny představila novou verzi letounu Gripen.

„To povede k nové situaci, k novému normálu. Je zde otázka, zda obranný průmysl může vytvořit tak velký objem v krátké době poté, co jeho schopnosti dlouhodobě klesaly," uvedl Buskhe, jehož společnost vybavuje třeba švédskou armádu, země NATO nebo třeba Brazílii.

Podle údajů NATO dosáhly v minulém roce jen čtyři z 28 aliančních zemí, mimo Spojených států, hranice 2 procent: Británie a Řecko, Estonsko a Polsko. „Země bývalého sovětského bloku mají strach z Ruska a utrácí, ostatní spojenci, jako Itálie, jsou stále nuceni snižovat tlak na jejich rozpočty kvůli krizi eurozóny.

Šéf Saabu přesto věří, že navýšení rozpočtů na obranu se stane „novým standardem". Ovšem nároky na rychlé dodání nových výrobků v krátké době podle něj řada firem nebude zvládat i kvůli dlouhodobému snižování výrobních kapacit firem. Na druhou stranu řada analytiků tvrdí, že zbrojařské firmy mají spoustu nevyužitého prostoru pro navýšení výroby a bylo by překvapující, kdyby firmy nedovedly reagovat na zvýšené výdaje států na obranu.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Saab Gripen

Aktuálně se děje

4. května 2024 18:21

Ruští hackeři cílí i na Polsko. Varšava se ozvala

Polsko v sobotu odsoudilo kybernetické útoky ruské skupiny APT28 a uvedlo, že se rovněž stalo jejich terčem. Česko tak prostřednictvím ministerstva zahraničí učinilo již v pátek. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy