reklama

Opozice odmítá, že by porušila klid zbraní dohodnutý na konci prosince. Prohlášení armády označila za propagandu, napsala agentura Reuters.

"Přibližně ve 22:30 včera večer (20:30 SEČ) zaútočili banditi pod přímým velením podplukovníka Chana Garanga na pozici SPLA (vládní vojsko) na severu Kapuru," řekl mluvčí Lul Ruai Koang. Podplukovník Garang zběhl k opozičním silám v minulém roce. Přepadení armádního stanoviště se mělo odehrát ani ne 20 kilometrů na západ od hlavního města Juba a podle Koanga při něm zahynulo několik lidí.

"To jsme nebyli my, my nikdy neútočíme na Jubu," řekl mluvčí povstalců na straně bývalého viceprezidenta Rieka Machara. "Je to jen vládní propaganda, aby nás obvinili z přečinů," dodal.

Poslední příměří mezi vládou a povstalci začalo platit na Štědrý den, ihned se ale objevily zprávy o jeho porušení a z rozpoutání palby se vzájemně obvinily obě strany. Spojené státy, Británie a Norsko po Novém roce varovaly před dalším porušováním klidu zbraní a uvedly, že osoby zodpovědné za narušování míru budou za své činy potrestány.