Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tučná jídla a nezdravá? Vše byl jen experiment, burcuje zpráva

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jeseníky - Sdružení cestovního ruchu

Londýn – Zdá se to být naprosto jasné – pokud si chce člověk udržet dobrou postavu a zůstat zdravý, musí si dávat pozor na tučná jídla. Zpráva, kterou vypracovaly britské společnosti National Obesity Forum a Public Health Collaboration, ale varuje, že je vše poněkud jinak.

„Jedením tuku neztloustnete"

Zpráva varuje, že doporučování nízkotučných diet a snižování cholesterolu má „katastrofální následky na lidské zdraví". Zpráva také obviňuje hlavní zdravotnické organizace z toho, že spolupracují s potravinářským průmyslem.

Podle zprávy soustředění se na nízkotučné diety nijak nepomáhá snížit rizika vzniku obezity. Důležitější by podle ní měla být konzumace zdravých jídel bez aditiv – například masa, ryb a mléčných produktů – a zdravých tučných potravin, jako je například avokádo.

Zpráva tvrdí, že „jedením tuku neztloustnete" a že nasycené tuky nezpůsobují srdeční onemocnění. Plnotučné mléčné produkty, včetně mléka, jogurtů a sýrů, pak podle ní srdce mohou naopak chránit a mohou i snížit riziko vzniku obezity.

Tuk je náš přítel?

Varuje také, že by se lidé měli vyhnout produktům, které jsou označovány jako nízkotučné nebo s nízkým obsahem cholesterolu. Dále radí vyhýbat se konzumaci cukru a popírá, že by cvičení mohlo vyvážit špatné stravování.

„Nejpřirozenější a nejvýživnější dostupné potraviny – maso, ryby, vejce, mléčné produkty, ořechy, semínka, olivy, avokáda – obsahují nasycené tuky. Neustálá démonizace všudypřítomného přírodního tuku odrazuje lidi od vysoce výživné a zdravé stravy," varuje zpráva.

Lékaři, kteří se na tvorbě zprávy podíleli, tvrdí, že doporučované rady ohledně stravování prokazatelně nefungují, protože se procento obézních lidí neustále zvyšuje.

Doktor Aseem Malhotra, kardiolog a zakladatel organizace Public Health Collaboration, se domnívá, že současné rady ohledně stravování, které doporučují nízkotučné potraviny, jsou „možná největší chybou v historii moderní medicíny, která má ničivé dopady na veřejné zdraví".

Pro i proti

S tím souhlasí například i profesor Iain Broom z Univerzity Roberta Gordona v Aberdeenu. „Pokračující politika doporučování potravin, které mají vysoký obsah uhlovodíků a nízký obsah tuku a kalorií, jako ‚zdravé stravy' je naprosto chybná. Naše populace se na dobu téměř 40 let staly oběťmi nekontrolovaného globálního experimentu, který se strašlivě pokazil," uvedl.

Jiní odborníci ale zpochybňují závěry této zprávy a tvrdí, že rady ohledně stravování, které jsou nyní doporučovány, jsou podložené výzkumem, zatímco tuto zprávu obviňují z nedostatku důkazů. Varují, že vyzývání k vyšší konzumaci tuku může mít neblahé následky na veřejné zdraví.

I tak ale tato zpráva představuje důležitý protinázor, který naznačuje, že pevně zažité představy o zdravém stravování nemusí být zcela správné.

Témata:  zdraví stravování hubnutí, zdraví, nadváha jídlo

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy