Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Juncker navrhl zprostředkování mezi Slovinskem a Chorvatskem

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel/Záhřeb - Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes navrhl zprostředkování mezi Slovinskem a Chorvatskem v jejich trvajícím sporu o námořní hranici.

Při nevyřešilo ani loňské arbitrážní rozhodnutí, které vyšlo Slovinsku vstříc, ale které Chorvatsko odmítlo.

"Chtěli bychom se pokusit o zprostředkování mezi těmito dvěma stanovisky," řekl dnes novinářům podle agentury AFP předseda EK. "Samozřejmě na základě rozhodnutí arbitrážního soudu," dodal bez bližších podrobností o navrhovaném zprostředkování.

Obě země se od nabytí nezávislosti v roce 1991 přou o Piranský záliv. V roce 2008 kvůli tomu Slovinsko několik měsíců blokovalo rozhovory o přijetí Chorvatska do EU. V roce 2009 se vlády dohodly na arbitráži. Mezinárodní smírčí soud pak koncem loňského června přiznal Slovinsku značnou část zálivu a koridor, jenž Slovincům umožňuje přístup na volné moře. Záhřeb soud ale už v roce 2015 označil za zkompromitovaný a arbitráž odmítl.

Podle Junckera ale pře o Piranský záliv, Chorvaty nazývaný Savudrijská vala, "není velký problém". "Jde o problém - chci to tady říci bez jakýchkoli provokací -, který nezajímá ostatní" hlavy států a vlád Evropské unie, řekl v této souvislosti šéf unijní exekutivy.

Témata:  Slovinsko Chorvatsko Jean-Claude Juncker

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy