Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli bojům o syrský Idlib uprchlo už 100 tisíc lidí, varuje OSN

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Damašek - Od začátku prosince kvůli bojům ze syrské provincie Idlib uprchlo téměř 100.000 lidí. Oznámila to OSN.

Syrská armáda s podporou ruského letectva zahájila v prosinci ofenzívu, jejímž cílem je ovládnout jihovýchodní část provincie, která jako poslední část Sýrie nespadá pod kontrolu Damašku. Hlavní slovo v ní má radikální koalice Haját Tahrír aš-Šám, již ovládá bývalá odnož Al-Káidy.

Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) dnes oznámil, že z provinci od 1. prosince do 9. ledna odešlo více než 99.500 civilistů, což podle úřadu svědčí o prudkosti bojů.

"Bombardování obyvatel na jihu a východě Idlibu je nepřetržité, lidé umírají a prchají, životně důležitá infrastruktura je poničená. Situace v Idlibu je chaotická, uprchlíci se usazují pod širým nebem, mnozí nenacházejí přístřeší a jsou vystaveni riziku," sdělil úřad OSN.

Organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) působící v exilu tvrdí, že od konce prosince zahynulo v Idlibu 96 civilistů, mezi nimiž bylo 27 dětí. Nálety připsala syrské nebo ruské armádě.

Témata:  Sýrie OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy