Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan mluvil s Merkelovou. Změnila se nějak situace mezi EU a Tureckem?

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Istanbul - Na okraj summitu OSN k humanitární činnosti se dnes v Istanbulu sešla německá kancléřka Angela Merkelová s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Turecko podle ní musí splnit všechny podmínky stanovené pro ukončení bezvízového styku, včetně revize protiteroristických zákonů.

Merkelová také vyjádřila svoje hluboké znepokojení nad ústavní změnou, kterou minulý týden odhlasoval turecký parlament a která umožňuje odebrání právní imunity těm poslancům, kteří mohou být předmětem trestního stíhání. Podle kritiků chce turecká vládní Strana spravedlnosti a rozvoje tímto krokem zasadit ránu prokurdské opozici.

Zdroj: YouTube

Merkelová zdůraznila svou podporu březnové dohodě EU s Tureckem o omezení migračního toku do Evropy. Její součástí je příslib bezvízového styku. Ankara přitom dala několikrát najevo, že protiteroristické zákony, které podle kritiků umlčují také opozici, měnit nehodlá.

Merkelová na domácí scéně čelí obviněním, že situaci na turecké politické scéně a kroky prezidenta Erdogana posuzuje příliš shovívavě, aby si kvůli nedávno uzavřené dohodě o vracení migrantů nepopudila Ankaru.

Témata:  Angela Merkelová Recep Tayyip Erdogan víza

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy