Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý prezident Fischer prozradil, co bude stěžejním úkolem Van der Bellena

Heinz Fischer, rakouský spolkový prezident
Heinz Fischer, rakouský spolkový prezident
Foto: bmlv.gv.at

Vídeň - Nejdůležitějším úkolem příštího rakouského prezidenta Alexandera Van der Bellena bude překonat rozdělení společnosti, je přesvědčen odcházející prezident Heinz Fischer.

Nový prezident by se měl stát hlavou státu pro všechny Rakušany, poznamenal dnes také Fischer po oznámení výsledků prezidentských voleb, které rakouskou společnost výrazně rozdělily.

Van der Bellen kandidující za Zelené hlasování nakonec vyhrál, když o pouhých 0,6 procentního bodu porazil kandidáta Svobodné strany Rakouska Norberta Hofera.

Fischer, který je v úřadu už druhé funkční období, vpodvečer v krátkém vyjádření pro média uvedl, že volební klání sledoval stejně jako všichni Rakušané s velkým zájmem. Své zemi poblahopřál ke zvolení prezidenta v korektním a napínavém souboji.

Vyjádřil také přesvědčení, že Van der Bellen, který bude prvním politikem za stranu Zelených ve funkci, dokáže spojit Rakušany výrazně rozdělené volební kampaní. "Věřím, že Van der Bellen najde nejen dobrá slova, ale že také učiní správné kroky," podotkl Fischer.

Témata:  Heinz Fischer Alexander Van der Bellen

Aktuálně se děje

2. května 2024 18:59

Těžký úder pro Putina: Ukrajinské drony vyřadily rafinerie, Rusům už došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy