Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman se neshodl s rakouským prezidentem na téma migrační krize

Heinz Fischer, rakouský spolkový prezident
Heinz Fischer, rakouský spolkový prezident
Foto: bmlv.gv.at

Praha - Český i rakouský prezident pochybují o dohodě o navracení uprchlíků mezi Evropskou unií s Tureckem, v názorech na migraci se ale liší. Řekli to dnes na tiskové konferenci po jednání na zámku v Lánech. Prezident Miloš Zeman zopakoval svůj odmítavý názor na přerozdělování migrantů podle kvót. Rakušan Heinz Fischer uvedl, že evropské země by měly problém řešit společně, a Vídeň proto volá po spravedlnosti v přerozdělování. Dodal, že je otázkou, jakým způsobem tuto spravedlnost zajistit.

"Žádná země Evropy, ani jedna jediná - ani Německo ne - nemůže vyřešit tento problém sama. A to je ten důvod, proč Rakousko volá po spravedlnosti přerozdělování," uvedl Fischer k řešení přílivu migrantů.

"Když je v Evropě veliký problém, tak by se přeci všechny země Evropy měly nějakým způsobem spravedlivě podílet a spolupracovat na řešení tohoto problému," dodal.

Debata o rozdělení statisíců uprchlíků podle kvót se znovu rozpoutala po nedávném zveřejnění návrhu Evropské komise na reformu azylové politiky EU. Česká vláda i prezident rozmisťování běženců do všech členských států opakovaně odmítly. Zeman dnes řekl, že všichni migranti stejně chtějí do Německa, a systém kvót proto nebude fungovat. Důkazem je podle něj nedávný případ křesťanských uprchlíků z Iráku, kteří do Česka přiletěli v rámci přesídlovacího programu Nadačního fondu Generace 21. Část z nich se rozhodla Česko opustit a skončila v Německu. Oba státy teď jednají o jejich navrácení do ČR. Podle Fischera je otázka, jestli spravedlivé zapojení všech zemí zajistí systém kvót, nebo existuje jiná možnost.

Zeman s Fischerem se na jednání věnovali také dopravnímu spojení mezi Českem a Rakouskem nebo otázce jaderné energetiky, která je dlouhodobě ožehavým tématem vztahů obou zemí. Oba prezidenti se také ujistili o vzájemném přátelstvím. Fischer, kterému končí druhé funkční období, slíbil, že Česko bude navštěvovat i v budoucnu.

Témata:  Heinz Fischer Miloš Zeman uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy