Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezident Fischer navštívil galerii moderního umění, ocenil české umělce

Heinz Fischer, rakouský spolkový prezident
Heinz Fischer, rakouský spolkový prezident
Foto: bmlv.gv.at

Praha - Prohlídkou galerie moderního umění Museum Kampa a setkáním ve firmě Reiwag/Komwag zahájil rakouský prezident Heinz Fischer druhý den své návštěvy České republice. Na Kampě zhlédl výstavy českých autorů Františka Kupky a Karla Trinkewitze. Během přibližně hodinové komentované prohlídky ho zaujaly Trinkewitzovy politické koláže i Kupkovy abstraktní obrazy.

Fischer při prohlídce ocenil také výhled z terasy budovy Sovových mlýnů, na níž se na vlastní přání nechal vyfotografovat se svou manželkou i dalšími členy delegace. Rakouský prezident se také zajímal o původ názvu muzea, které se jmenuje podle pražského ostrova Kampa.

Fischer se nyní přesune na česko-rakouské podnikatelské fórum, kterého se zúčastní společně se svým protějškem Milošem Zemanem. Rakouského prezidenta dnes také čeká jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Rozhovor by se měl týkat aktuálních evropských otázek, kterým v poslední době dominuje migrace. Fischer se Sobotkou budou mluvit také o rozvoji přeshraniční spolupráce, dopravní infrastruktury, vzájemného obchodu a investic nebo o spolupráci ve vzdělávání.

Odpoledne Fischer navštíví Rakouské gymnázium v Praze a památník hrdinů heydrichiády. Návštěva skončí rozloučením obou prezidentů na pražském hlavním nádraží. Fischer se do Rakouska vrátí vlakem, tedy stejným způsobem, jakým v pondělí do Prahy přicestoval.

V pondělí se Fischer a Zeman sešli v Lánech, kde uctili památku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Oba politici se spolu bavili i o uprchlické krizi, na kterou mají odlišné názory. Shodují se ale v pochybnostech nad dohodou o navracení uprchlíků mezi EU a Tureckem.

Témata:  Heinz Fischer Praha umění

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy