Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko nemá prezidenta. Až v říjnu se rozhodne o jeho nástupci

Heinz Fischer, bývalý rakouský spolkový prezident
Heinz Fischer, bývalý rakouský spolkový prezident
Foto: bmlv.gv.at

Vídeň - Heinz Fischer (77) dnes skončil v úřadu rakouského prezidenta, který zastával celých 12 let. Prozatím není jasné, kdo se stane jehoo nástupcem, jelikož ústavní soud prezidentské volby zrušil. Opakovat se mají 2. října.

Sociální demokrat Fischer se dnes rozloučil na společném zasedání obou komor rakouského parlamentu - Národní a Spolkové rady. V proslovu varoval mimo jiné před "jednoduchými odpověďmi" na složitou migrační krizi. "Naše uprchlická politika se musí nést ve znamení rozumu i humanity," uvedl. "Jen jedno z toho by bylo příliš málo," dodal.

S odkazem na brexit Fischer uvedl, že podle něj je EU sice potřeba neustále zlepšovat, "pro Evropu je ale nenahraditelná".

Fischer byl od roku 1970 poslancem parlamentu, v letech 1990 až 2002 byl jejím předsedou a poté dva roky místopředsedou. Od roku 2004 zastával dvě volební období funkci prezidenta. Na svou poslední státní návštěvu vyrazil Fischer v dubnu do Česka. Na zámku v Lánech se setkal s prezidentem Milošem Zemanem.

Povinnosti spojené s úřadem hlavy státu převzalo tříčlenné předsednictvo Národní rady, které se skládá z Doris Buresové ze sociální demokracie (SPÖ), Karlheinze Kopfa z lidové strany (ÖVP) a Norberta Hofera ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Poslední jmenovaný je přitom jedním z uchazečů o prezidentskou funkci. 2. října se mu postaví nezávislý kandidát s podporou strany Zelených Alexander Van der Bellen. Právě Van der Bellen v květnu Hofera porazil o pouhých 30.863 hlasů.

Témata:  Heinz Fischer Rakousko

Aktuálně se děje

2. května 2024 21:51

NATO je znepokojeno. Rusko provádí hybridní operace v členských zemích bloku

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy