reklama

Koalice, která bojuje v Sýrii pod velením USA, v neděli oznámila, že pomáhá formovat pohraniční sbor, v němž bude 30.000 lidí. Jeho osou mají být kmilice SDF, které se podílely na bojích proti radikálům a kterým koalice poskytovala podporu.

"To, co činí americká administrativa zapadá do kontextu její destruktivní politiky v tomto regionu; jejím cílem je rozbít zdejší země a zamezit řešení krizí," uvedla syrská agentura SANA s odkazem na vládní zdroj.

Syrská státní televize oznámila, že syrská armáda je odhodlaná skoncovat s přítomností Američanů na syrském území. Americký ministr obrany James Mattis v minulosti řekl, že americké síly v Sýrii zůstanou, dokud členové Islámského státu (IS) budou bojovat, aby se předešlo příchodu nového IS.

Turecký vicepremiér Bekir Bozdag dnes prohlásil, že USA "si hrají s ohněm". Hlavní součástí SDF jsou kurdské milice YPG, jež Ankara považuje za teroristickou skupinu. Jeden z vysoce postavených tureckých činitelů řekl minulý týden, že výcvik kurdských pohraničníků byl důvodem, proč Ankara požádala o vysvětlení amerického chargé d'affaires. Mluvčí prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana označil vytváření pohraničního sboru za znepokojivé a nepřijatelné.