Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letiště u Tripolisu kvůli tvrdým bojům pozastavilo veškerý provoz, lety jsou odkláněny jinam

Libye
Libye
Foto: Pixabay

Tripolis - V blízkosti letiště u libyjské metropole vypukly boje, při kterých přišlo o život devět lidí. Dalších 30 osob je zraněno. Letiště uvedlo, že do odvolání zastavuje všechny spoje. Letadla, která měla přistát, byla odkloněna na letiště do Misuráty.

Agentura Reuters uvedla, že proti sobě bojují dvě nejsilnější skupiny, které ovládají oblast Tripolisu. Jednou je speciální jednotka zvaná Rada a sestavená k boji proti kriminalitě. Spadá pod ni letiště a také velká věznice v jeho blízkosti. Druhá skupina ovládá okrajovou tripoliskou čtvrť Tádžúra.

Letiště Mítíka leží zhruba osm kilometrů od centra metropole. Jde o vojenskou leteckou základnu, která slouží také pro civilní lety, protože původní mezinárodní letiště bylo v bojích v roce 2014 částečně zničeno a je mimo provoz.

Oddíly skupiny zvané Rada ve svém prohlášení oznámily, že na letiště zaútočila skupina hledaných lidí, jimž se podařilo utéct z věznice.

Tripolis je od svržení libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v rukou několika skupin, které se účastnily revolučních bojů v roce 2011. Násilností v minulých měsících ubylo, když několik skupin uznalo vládu, která má mezinárodní podporu, a když Rada získala kontrolu nad velkou částí metropole.

Témata:  Libye

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy