Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát zaútočil na nemocnici v Džable, 43 mrtvých

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Včerejší série explozí na syrském pobřeží zasáhla také nemocnici v Džable, zahynulo v ní 43 lidí. K atentátům se přihlásil Islámský stát.

Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že o život přišli hlavně pacienti a jejich příbuzných, kteří přišli na návštěvu. Zahynuli také tři lékaři a další členové personálu. Provoz nemocnice je přerušen.

Atentáty si celkem vyžádaly podle syrských vládních zdrojů 80 mrtvých, podle syrské organizace ochránců lidských práv (SOHR) přes 150.

Ke koordinovaným útokům se přihlásil IS, který chtěl zasáhnout podle svého prohlášení alávity, tedy členy menšinové šíitské sekty, k níž patří syrské vedení včetně prezidenta Bašára Asada.

Zdroj: YouTube

V Sýrii bylo v únoru dohodnuto příměří, avšak je porušováno. Opozice v neděli pohrozila, že do 48 hodin obnoví boje, aby pomstila vládní ofenzivu u Damašku.

Americký vyslanec pro Sýrii Michael Ratney na twitteru v pondělí večer opozici vyzval, aby příměří nepřerušovala. Asi 30 opozičních skupin v neděli požádalo Washington a Moskvu o intervenci, která přiměje vládu ukončit útoky syrské armády na pozice opozice v blízkosti Damašku. Vyslanec přiznal, že klid zbraní je porušován, ale "jeho vypovězení by bylo strategickým omylem," sdělil.

Témata:  teroristické útoky v Sýrii Sýrie Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 21:23

Pavel: EU není bezchybná, vstup Česka byl ale výhrou

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy