Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa si oddechla, ale boj není u konce. Vyvstává hrozba pro náš způsob života, zní z Bruselu

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel – Výsledky rakouských prezidentských voleb bedlivě sledovala cela Evropa. Představitelé Itálie nebo Francie netají svou úlevu nad tím, že nezvítězil kandidát svobodných Norbert Hofer, ale bývalý předseda zelených Alexander Van der Bellen. A rád je i někdejší belgický premiér a šéf liberální frakce ALDE v Evropském parlamentu Guy Verhofstadt.

„S porážkou rakouské krajně pravicové prezidentského kandidáta Norberta Hofera si můžeme všichni dočasně vydechnout úlevou. Kdyby vyhrál volby, byl by to temný den pro Evropu. Je to člověk, jehož víra je v rozporu s poválečnými evropskými hodnotami a evropskou jednotou," popisuje Hofera belgický expremiér.

Varuje však, že boj není zdaleka u konce. „Ale zatímco dnes zvítězila slušnost a zdravý rozum, vzestup populistických a nacionalistických krajně pravicových stran v celé Evropě je skutečnou hrozbou pro náš způsob života a měl by nás všechny znepokojovat," uvádí na sociálních sítích belgický politik.

„Podle mého názoru je tento vzestup poháněn z velké části selháním vlád EU, které se snažily nalézt účinnou společnou reakci na uprchlickou krizi a probíhající bezpečnostní krize. Naše neschopnost vzchopit se a postavit se těmto výzvám poskytuje populistům a nacionalistům palivo, které potřebují k využití obav občanů a rozdělení komunit. Naše společná evropská budoucnosti by měla být založena na vizi naděje, jednoty a rovnosti. Politika viny, strachu a předsudků nesmí v Evropě nikdy znovu převládat," dodal Verhofstadt.

Témata:  Guy Verhofstadt EU

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

19. května 2024 19:03

Pellegrini připustil, že na kulatý stůl politických stran nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy