reklama

YPG, které jsou ozbrojenou složkou syrské kurdské Strany demokratické unie (PYD), se podílely na boji proti islámským radikálům a mají za sebou podporu koalice, jíž velí Spojené státy. Turecko ale jak milice, tak PYD považuje za odnož turecké Strany kurdských pracujících (PKK), kterou Ankara označuje za teroristickou organizaci.

Kurdské milice dnes také označily postup Ankary za "agresivní válku proti našim lidem v Afrínu". Terčem náletů se podle nich staly čtvrtě, kde žijí civilisté. Místní se opevnili ve svých domovech nebo se schovali do úkrytů.

"Porazíme tuto agresi, jako jsme porazili jiné podobné útoky proti našim vesnicím a městům," uvedly milice. Vyzvaly zároveň muže a ženy na severu Sýrie, aby se k nim připojili a pomohli jim Afrín ochránit.

Turecká diplomacie uvedla, že o dění v Afrínu informovala všechny důležité hráče v Sýrii a syrské vládě zaslala písemné vyjádření. Damašek nicméně prohlásil, že ho Ankara o vojenské operaci neinformovala.

V reakci na dění v Afrínu vyzvala ve společném prohlášení skupina prominentních akademiků lídry Ruska, Spojených států a Íránu, aby Turecku v útocích na YPG zabránili. Tureckou ofenzivu v Afrínu akademici označili za "evidentní projev agrese v regionu, kde je mír a jehož řízení následuje demokratické principy". Spojené státy mají morální povinnost postavit se za kurdský lid, který výrazně pomohl v boji proti IS, pokračovali akademici. Prohlášení podepsal například politický aktivista a spisovatel Noam Chomsky.