Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecké síly se dostaly až do syrského Afrínu, Kurdové je vytlačili

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara - Turecké pozemní síly se dnes probojovaly do severosyrské oblasti Afrín, oznámil premiér Binali Yildrim. Syrské kurdské milice ale krátce nato uvedly, že turecké vojáky po násilných střetech vytlačily.

Turecko má podle nejnovějšího sdělení premiéra v plánu v Afrínu vytvořit 30kilometrovou bezpečnostní zónu.

Ankara v severosyrské oblasti Afrín zahájila operaci Olivová ratolest namířenou proti ozbrojencům z turecké Strany kurdských pracujících (PKK), syrským kurdským milicím a bojovníkům Islámského státu (IS) v sobotu. Podle milic YPG, které jsou ozbrojenou složkou syrské kurdské Strany demokratické unie (PYD), turecké letouny v sobotu zasáhly město Afrín a několik dalších vesnic. Zahynulo šest civilistů a tři bojovníci a dalších 13 civilistů utrpělo zranění.

Ankara operaci brání s tím, že letectvo zasáhlo 95 procent cílů a že útočila pouze na teroristy a zasaženo bylo 153 cílů. Šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu uvedl, že Turecko o vývoji v Afrínu informovalo veškeré hráče zapojené do dění v Sýrii. Syrská vláda se nicméně proti tomuto prohlášení ohradila s tím, že ji Ankara o vojenské operaci neinformovala.

Postup Ankary tak v syrské občanské válce otevřel novou frontu a zdůraznil rozpory mezi Tureckem a Spojenými státy - členy Severoatlantické aliance. Arabsko-kurdské milice varovaly, že operace posílí teroristickou organizaci Islámský stát (IS).

K dění v oblasti se vyjádřil i Franc Klincevič, první místopředseda branného výboru ruské Rady federace, tedy horní parlamentní komory. Moskva bude podle něj v OSN požadovat, aby Turecko akci zastavilo. "Není to jen Sýrie, kdo bude požadovat zastavení té operace. Rusko její požadavek podpoří a poskytne Sýrii diplomatickou pomoc," řekl Klincevič agentuře RIA Novosti. Ruské ministerstvo obrany rovněž oznámilo, že z oblasti Afrínu, který se stal terčem vojenského zásahu, stáhlo své vojenské pozorovatele.

V reakci na dění v Afrínu vyzvala ve společném prohlášení skupina prominentních akademiků lídry Ruska, Spojených států a Íránu, aby Turecku v útocích na YPG zabránili.

Témata:  Turecká armáda Sýrie Turecko

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy