Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Premiér Indie hájil na fóru volný obchod. Nepřímo zaútočil i na Trumpa

Světové ekonomické fórum
Světové ekonomické fórum
Foto: news.com

Davos - Na Světovém ekonomickém fóru v Davosu dnes s projevem vystoupil indický premiér Naréndra Módí. Mimo jiné varoval, že protekcionismus získává půdu pod nohama a globalizace ztrácí svou přitažlivost.

Módí vede velkou vládní a podnikatelskou delegaci. Je prvním indickým premiérem, který přijel do Davosu v čele velké delegace za 21 let. Jeho cílem je ukázat zde Indii jako rychle rostoucí ekonomickou mocnost a potenciálního tahouna globálního růstu.

Indický premiér v projevu upozornil, že síly protekcionismu začínají být opět aktivní. Aniž by přímo zmínil amerického prezidenta Donalda Trumpa nebo Spojené státy, prohlásil, že řešením této znepokojující situace proti globalizaci není izolace.

Módího projev si přišli vyslechnout výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová, prezidenti Rwandy a Zimbabwe či bývalý viceprezident USA Al Gore.

Slova indického premiéra byla jakýmsi pokračováním loňského projevu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Ten loni v Davosu vylíčil svou zemi jako hlavního zastánce globalizace a obchodní liberalizace.

Témata:  Naréndra Módí Světové ekonomické forum Indie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy