Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko proti Kurdům údajně použilo německé tanky

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara - Turecko o víkendu zahájilo operaci namířenou proti kurdským milicím v oblasti Afrín poblíž syrsko-turecké hranice. BBC s odvoláním na německé experty přes obranu napsala, že turecká armáda se svými spojenci v boji proti Kurdům zřejmě použila stejné německé tanky jako proti radikálům z Islámského státu (IS). V uplynulých dnech v důsledku bojů v regionu své domovy podle OSN opustilo 5000 lidí.

Před několika týdny se přitom ministři zahraničí Turecka a Německa, zemí které spolupracují v rámci NATO, zavázali, že budou usilovat o zlepšení vzájemných vztahů.

V pátek se objevily spekulace, že Berlín s Ankarou brzy uzavře dohodu, podle níž německý výrobce zbraní Rheinmetall vylepší tanky Leopard- 2, které Turecko od Německa koupilo. Modernizace by znamenala, že budou odolnější vůči výbušninám.

Proti dohodě se vyslovili němečtí politici napříč politickým spektrem a požádali německou vládu, aby se k turecké operaci v Afrínu vyjádřila jasně. Šéf zahraničního výboru Spolkového sněmu Norbert Röttgen z Křesťanskodemokratické unie (CDU) uvedl, že Německo by za žádnou cenu nemělo přistoupit na dohodu s Tureckem o modernizaci tanků.

Turecká operace na severu Sýrie podle něj není opodstatněná, jelikož kurdské síly v Sýrii na Turecko neútočily. Röttgen poté ocenil Spojené státy, že se proti turecké ofenzivě postavily. "Američané jsou jediným spojencem v NATO, který zaujal k situaci jasné stanovisko. Často kritizujeme administrativu prezidenta Donalda Trumpa, ale v tuto chvíli se chová rozhodněji a odvážněji než všichni ostatní, měli bychom si z toho vzít příklad," řekl. V následném rozhovoru s BBC označil tureckou operaci za "nelegální, v rozporu s mezinárodním právem a kontraproduktivní, co se týče boje proti IS".

Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel v pondělí v telefonickém rozhovoru se svým tureckým protějškem řekl, že má obavy z humanitárního dopadu ofenzivy v Afrínu.

Témata:  Turecká armáda Turecko Německo

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy