Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jednání mezi EU a Tureckem o uprchlících je na spadnutí

Sídlo Evropského parlamentu
Sídlo Evropského parlamentu
Foto: Pixabay

Brusel - Eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová dnes řekla, že by se schůzka na nejvyšší úrovni mezi představiteli EU a Turecka mohla uskutečnit letos, později na jaře. Turecko, dlouholetý kandidát členství v evropském bloku, je pro Brusel klíčovou zemí při zvládání migrační krize.

Dohoda z března 2016 prakticky zastavila příchody migrantů do Řecka přes moře z Turecka a následně také pohyby na takzvané balkánské trase. Součástí dohody je výrazná pomoc Evropské unie zaměřená na zlepšování situace syrských uprchlíků, kteří zůstávají na tureckém území.

Jourová dnes po diskusi Evropské komise o vztazích s Tureckem a o evropské podpoře syrských uprchlíků pobývajících na tureckém území uvedla, že ze tří miliard eur (asi 75 miliard Kč) už bylo 1,85 miliardy eur (přes 46 miliard Kč) vyplaceno na 72 konkrétních projektů.

Unie nedává peníze na podporu syrských uprchlíků turecké vládě, ale přímo financuje aktivity organizací, které v uprchlických táborech pracují.

Zbytek prostředků bude podle Jourové vyplacen - v závislosti na konkrétních projektech - do konce letošního roku. Komise dnes podle Jourové potvrdila svůj závazek pokračovat s další tranší za stejných podmínek jako dosud.

Součástí dohody mezi EU a Tureckem o migraci bylo i obnovení roky zamrzlých přístupových rozhovorů Bruselu s Ankarou. Oteplení vzájemných vztahů ale rychle skončilo po nepodařeném pokusu o vojenský puč v Turecku a následné tvrdé reakci ze strany prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Témata:  Věra Jourová EU uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy