Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ankara přiznala smrt 14 svých vojáků. Počet zabitých Kurdů je prý ale přehnaný

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara/Damašek - Při vojenské operaci v severosyrské oblasti Afrín přišlo v uplynulém týdnu o život 14 tureckých vojáků a jejich povstaleckých spojenců ze Svobodné syrské armády (FSA). Dalších asi 130 lidí bylo zraněno. Oznámil to dnes turecké ministr zdravotnictví. Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) turecká armáda zabila přes 20 civilistů.

"V boji přišlo o život 11 příslušníků FSA a tři turečtí vojáci," oznámil turecký ministr zdravotnictví Ahmet Demircan.

Turecko 20. ledna zahájilo v syrské pohraniční oblasti Afrín ofenzivu proti syrské kurdské milici YPG. Ankara tvrdí, že bojuje proti teroristům s vazbami na kurdské separatisty z turecké Strany kurdských pracujících (PKK), kteří od roku 1984 vedou ozbrojený boj za autonomní Kurdistán v Turecku. Vojenská operace ale v syrské občanské válce otevřela novou frontu a zvýšila napětí mezi Ankarou a Washingtonem, tedy spojenci v NATO.

Podle SOHR, která situaci v Sýrii dlouhodobě sleduje z Británie, si turecká operace v Afrínu vyžádala přibližně čtyř desítek bojovníků na obou stranách. Turecká armáda tvrdí, že zabila nejméně 343 kurdských ozbrojenců.

Představitelé koalice arabsko-kurdských milic SDF, mezi kterými je rovněž YPG, nicméně uvedli, že tento počet je značně nadnesený. Podle dnešního vyjádření SDF přišlo o život 59 civilistů a 43 příslušníků kurdské milice, včetně osmi žen. Dalších 134 civilistů bylo zraněno. Koalice SDF byla hlavním pozemním spojencem USA v boji proti organizaci Islámský stát (IS).

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes zopakoval, že se ofenziva přesune dál na východ k městu Manbidž, kde také působí kurdské milice. V oblasti je také asi 2000 amerických vojáků. Pentagon ve čtvrtek vyjádřil obavy, že turecká operace v Afrínu se negativně odrazí na boji proti IS.

Témata:  Turecká armáda Turecko Sýrie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy