reklama

"Usiluje o to (Assange), aby byl zatykač zrušen, neboť Švédové potvrdili, že extradiční žádost již není platná," řekl mluvčí britské prokuratury Crown Prosecution Service. Právník Mark Summers dnes u soudu řekl, že žádost "ztratila svůj smysl a svoji funkci".

O vydání Assange žádalo Švédsko kvůli obviněním ze znásilnění, kterého se údajně dopustil v roce 2010. Assange se před vydávacím řízením uchýlil na ekvádorskou ambasádu v obavě, že by ho Švédsko vydalo do USA, kde mu hrozí stíhání kvůli zveřejnění tajných dokumentů. Švédská prokuratura ale loni v květnu zastavila předběžné vyšetřování údajného sexuálního násilí, a podle Assange by tak měli stíhání zastavit i Britové.

Soudkyně Emma Arbuthnotová má ve věci rozhodnout 6. února. Na otázku agentury Reuters, zda by úspěch se žádostí pro Assange nakonec znamenal svobodu, odpověděl mluvčí britské prokuratury: "Hypoteticky ano, tak by zněla naše interpretace".

Pobyt zakladatele WikiLeaks na ekvádorské ambasádě se už protáhl na více než pět a půl roku a britská média tento týden na základě posledních pozorování lékařů uvedla, že jeho současná životní situace má "nebezpečný" vliv na jeho zdraví. Assange by se do Ekvádoru, který mu udělil azyl a v prosinci také občanství, rád přestěhoval. Ekvádorská vláda ale na začátku roku uvedla, že ambasádu neopustí, dokud nebude mít zaručen bezpečný odchod.