Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svět si dnes připomněl oběti holokaustu. Merkelová varovala před antisemitismem

Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Svět si dnes připomíná oběti holokaustu, tedy nacistického pokusu o vyvraždění Židů za druhé světové války. Německá kancléřka Angela Merkelová při této příležitosti varovala před nárůstem antisemitismu v její zemi.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz dnes připomněl "zvláštní historickou odpovědnost" své země v genocidě Židů.

Merkelová označila za "nepochopitelné a hanebné, že žádná židovská instituce nemůže existovat bez policejní bezpečnosti - ať už jde o školu, mateřskou školu nebo synagogu".

Vůdce rakouských lidovců Kurz, který je kritizován levicí za zformování vládní koalice s krajní pravicí, kritizoval rakouskou minulost. "Rakušané se také podíleli na hrozných zločinech holokaustu a byli spojováni s nimi," upozornil. "Neseme zvláštní historickou odpovědnost, kterou nová vláda jasně uznává," dodal představitel země, která byla v roce 1938 přičleněna k nacistickému Německu.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson položil ve Varšavě věnec na památník připomínající povstání varšavského ghetta v roce 1943.

Den památky obětí holokaustu připomíná 27. leden 1945, kdy byl osvobozen vyhlazovací tábor Osvětim na jihu Polska. Mezi lety 1940 až 1945 v Osvětimi zahynulo 1,1 milionu lidí, většinou Židů. K vězňům osvětimského tábora patřilo rovněž na 50.000 československých občanů, z nichž přežilo asi 6000. V Osvětimi se dnes na výročí sešli tak jako tradičně každý rok přeživší tábora.

Témata:  Angela Merkelová holocaust Německo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy