Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf slovenské Národní rady přirovnal masakr Arménů ke genocidě

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)
Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bratislava - Šéf slovenské sněmovny Andrej Danko měl dnes schůzku s arménským kolegou Arem Bablojanem. Arméni podle slovenského politika mají zkušenost s genocidou, stali se terčem útoků a jako ostrov křesťanů si mnoho vytrpěli.

"Netajím se tím, že jsem z těch lidí na Slovensku, kteří mají obrovskou úctu a respekt k hodnotám křesťanství, ale zejména k utrpení, které zažili někteří lidé bojující proti islamizaci. Právě Arméni, jako ostrov křesťanů, si mnoho vytrpěli. Miliony Arménů byly terčem útoků, utrpení a bídy," řekl před novináři Danko. Položil si také řečnickou otázku, že "kdo jiný než Arméni mají zkušenosti s genocidou".

Podle Danka, který je také předsedou nacionalistické Slovenské národní strany, se i nynějšího Slovenska v minulosti dotkla rozpínavost Osmanské říše. "V naší literatuře i v našich dějinách naši předkové popisovali utrpení našeho národa. Možná i proto naši lidé chápou pozici Arménů," uvedl Danko.

Předseda slovenského parlamentu vyjádřil hrdost nad tím, že sněmovna již před lety odsoudila vyvražďování Arménů. Slovenská sněmovna v roce 2004 přijala rezoluci, v níž označila genocidu Arménů za zločin proti lidskosti. Evropský parlament zase před třemi lety schválil usnesení, že turecké uznání genocidy Arménů by otevřelo cestu ke skutečnému usmíření.

Bablojan řekl, že část arménského národa v počtu 1,5 milionu lidí byla v roce 1915 zmasakrována při genocidě. Turecko označení masakru za genocidu odmítá, i když smrt mnoha nevinných lidí uznává.

Témata:  Arménie Slovensko genocida Andrej Danko Národní rada Slovenské republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy