Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová se v Davosu tajně setkala s novináři, dělala si legraci z Mayové

Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Během nedávného Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu prý bylo i veselo. Německá kancléřka Angela Merkelová si na tajném setkání s tiskem dělala legraci z britské premiérky Theresy Mayové a jejího kolovrátkového způsobu vyjednávání o obchodní dohodě po brexitu. Podle známého novináře to ukazuje, jak hluboké jsou rozpory mezi EU a Londýnem.

Přítomní novináři vybuchli smíchy, napsal na svém facebooku novinář Robert Preston z britské televize ITV.

Merkelová podle něj řekla, že ji britská ministerská předsedkyně opakovaně žádá, aby jí "učinila nabídku". Na to jí německá kancléřka odpovídá: "Ale (vaše země) odchází (z EU), my vám žádnou nabídku dělat nemusíme. Takže co chcete?" Mayová prý poté zopakuje své "udělejte mi nabídku", a tak stále dokola, tvrdila Merkelová.

Skeč Merkelové odráží smutnou pravdu. "Mayová a její ministři se stále neshodli na podobě budoucích obchodních vztahů země s Evropskou unií," konstatuje Preston.

Témata:  Angela Merkelová Brexit EU

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.