Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Falešný poplach na Havaji? Padají hlavy. Odstupují šéfové krizového štábu

Havajské ostrovy
Havajské ostrovy
Foto: Pixabay

Honolulu - Dva vrchní civilní představitelé havajského úřadu pro řešení krizových situací, podali v úterý výpověď. Důvodem je falešný poplach před balistickou střelou, který 13. ledna vystrašil obyvatele havajských ostrovů.

Havaj ohrožují severokorejské balistické rakety, o nichž Pchjongjang tvrdí, že mohou zasáhnout i kontinentální USA. Americký ostrovní stát je severokorejskému území nejblíže, na Havajské ostrovy by severokorejská raketa dopadla 20 minut po startu. Úřady informovaly, že jde o falešný poplach, až 38 minut po výstraze. 

Federální komunikační komise (FCC), která incident vyšetřuje uvedla, že falešný poplach byl výsledkem lidského pochybení a nedostatku vnitřních regulací, které by podobné situaci zabránily. Podle FCC se chyba stala na přelomu směň, kdy zaměstnanec z nové směny nevěděl, že se jeho předchůdce rozhodl vyhlásit cvičný poplach.

Zaměstnanec, který pochybil, byl následně propuštěn a s vyšetřovateli odmítá spolupracovat. Podle FCC hodnocení jeho dřívějších pracovních výkonů bylo špatné.

Vyslat výstrahu bylo možné, protože k rozeslání SMS zpráv na telefony obyvatel Havaje, do televize a rozhlasu nebyla zapotřebí autorizace nadřízených. Tento nedostatek se změní, slíbila FCC.

Témata:  Havajské ostrovy USA EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.