Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit ztíží pobyt v Británii nově příchozím občanům EU, varovala Mayová

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová řekla, že občané EU, kteří přicestují do Británie v přechodném období po brexitu, nezískají stejná práva pobytu jako ti, co do země přesídlili dříve.

"Říkám jasně, že je rozdíl mezi lidmi, kteří přišli před tím, než opustíme EU, a těmi, kdo přijdou a vědí, že Británie již není členem unie," uvedla Mayová v Pekingu, jde je momentálně na oficiální návštěvě.

Premiérka slíbila, že bude bojovat proti návrhům přiznat občanům EU plné právo pobytu v Británii, když se do ní dostanou poté, co země opustí osmadvacítku v březnu 2019.

Sedmadvacet zemí EU se na konci ledna dohodlo, že po odchodu Británie nabídne zemi přechodné období v délce 21 měsíců, tedy do 31. prosince 2020. V Británii má podle představ Bruselu během něj platit unijní právo.

Představitelé EU požadují, aby Británie zaručila práva občanů EU, pokud chce během přechodného období volný přístup na evropský jednotný trh.

Témata:  Brexit EU Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy