Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová: Dohoda s EU o přechodném období po odchodu bude do sedmi týdnů

Mayová, Theresa
Mayová, Theresa
Foto: European Union

Londýn - Spojené království by mělo EU opustit 29. března příštího roku a nyní se diskutuje o podmínkách pro takzvané přechodné období po brexitu, trvat má do konce roku 2020. Víc jasno by podle představ britské premiérky Theresy Mayové mělo být během následujících sedmi týdnů.

"Za sedm týdnů budeme mít dohodu s Evropskou unií," uvedla Mayová v rozhovoru pro BBC s odkazem na jednání o přechodném období, které Britové označují jako období "implementační". Podle agentury Reuters se premiérka svým dnešním výrokem snažila zmírnit obavy, že dojednání dohody o přechodném období by mohlo zabrat mnohem více času.

V pondělí Evropská unie oznámila, že nabídne Londýnu, aby po britském odchodu z bloku na konci března 2019 ještě do konce následujícího roku trvalo přechodné období. Během něj by v Británii nadále platilo unijní právo.

Mluvčí britské vlády v pondělí v reakci na oznámení EU upozornil, že Londýn se s Bruselem "ve více než jednom bodě" chystané dohody o přechodném období neshoduje.

Poměrně tvrdé podmínky přechodného období v Británii vzbuzují emoce, především mezi zastánci takzvaného "tvrdého brexitu", tedy plného oddělení od unijních struktur. Jeho příznivci se obávají, že země se po opuštění bloku stane vazalem EU.

Britská premiérka v dnešním rozhovoru s BBC také uvedla, že by chtěla vyjednat s unií takovou dohodu o volném obchodu, která by její zemi umožňovala uzavřít obchodní dohody i s jinými státy. Zopakovala rovněž, že nehodlá opustit svou funkci předsedkyně vlády, jak si přejí někteří její kritici.

Témata:  Brexit Velká Británie EU Theresa Mayová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy