reklama

Afghánistán je v hrozném stavu, prohlásil Karzai, který v letech 2001 až 2014 stál v čele země jako premiér a později prezident.

Přes 16 let trvající vojenská přítomnost USA v Afghánistánu nemá za cíl "zastavit extremismus," tvrdí politik, kterého k moci vynesla americká invaze, jež svrhla vládu islamistického hnutí Tálibán. Washington chce podle Karzáího zřídit v Afghánistánu trvalé vojenské základny k promítání vlastní síly ve strategickém středoasijském regionu.

"Podle mého názoru je jejich záměrem udržet nás rozdělené a slabé, aby mohli pokračovat ve svých cílech v tomto regionu," uvedl vystudovaný politolog Karzai. "Mají svou globální politiku a soupeření. Mají Čínu jako velikou rostoucí mocnost. Mají Rusko jako posilující velmoc na světové scéně a cítí se ohroženi," dodal muž, jenž přežil několik pokusů o atentát.

Sousední Pákistán by Afghánistán rád proměnil ve svůj klientský stát, míní Karzai. Stejně jako vláda v Kábulu viní Islámábád z poskytování útočiště příslušníkům Tálibánu. Vyzval proto Washington, aby uvalil sankce na nejmenované činitele pákistánské armády a rozvědky.