Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další schůze o brexitu nepřinesla posun, britské firmy začínají být neklidné

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Dvoudenní schůze britských ministrů označovaná jako klíčový moment v utváření plánů na budoucnost Británie po odchodu z EU skončila bez zásadních závěrů. Zároveň sílí hlasy, aby se premiérka Theresa Mayová jasně vyjádřila k budoucím obchodním vztahům s unií.

"Vážně jsme čekali něco jiného?" ptal se po středečních a čtvrtečních rokováních politický zpravodaj BBC John Pienaar. "Další schůze v Downing Street je za námi. V jednu chvíli se o ní hovořilo jako o zlomovém jednání, na kterém vládní kolegové odloží názorové rozdíly na směřování brexitu. Nic takového ve skutečnosti nenastalo," napsal.

Den odchodu Británie z EU nastane už za necelých 14 měsíců a kabinet podle zákonodárců neučinil některá důležitá opatření jako například uzavření existujících programů, což by poskytlo více prostoru přípravám vystoupení. Na jejich uskutečnění je údajně potřeba do různých resortů přijmout stovky nových pracovníků.

"Čas nejednoznačných vyjádření už vypršel, firmy musí činit investiční a personální rozhodnutí," vzkázala premiérce Mayové ve středu Britská obchodní komora, která zastupuje společnosti s celkovými šesti miliony zaměstnanců. "Vláda musí předložit své plány," napsala organizace v dopise. V této atmosféře sílící nejistoty Mayová "nápadně mlčí", komentoval situaci web televize CNN.

Premiérka se ve čtvrtek sešla s vedoucími pracovníky 19 japonských firem včetně automobilky Nissan a banky Nomura. Mluvčí předsedkyně vlády po mítinku prozradil jen to, že se všechny strany shodly na potřebě jednat v otázkách brexitu rychle a zajistit obchodní vztah s EU, který bude po přechodném období bez cel a "do největší možné míry zbaven tření".

Osoba obeznámená s průběhem schůzky pod podmínkou anonymity řekla agentuře Reuters, že nic konkrétního v tomto směru nepadlo. Japonský velvyslanec v Británii Kodži Curuoka poté vystoupil s netradičně přímočarým varováním, když uvedl, že žádná soukromá společnost nemůže v pokračovat v činnosti na území Británie, pokud taková činnost nebude výnosná.

Podle BBC se názory na brexit uvnitř britské vlády radikálně liší, s táborem optimistů ministra zahraničí Borise Johnsona na jedné straně a skeptiky kolem ministra financí Philippa Hammonda na straně druhé.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy