reklama

Mezi pohledem sedmadvaceti zemí EU a Británie na podobu možného přechodného období po britském odchodu z unie jsou nadále zásadní rozdíly. "Přechodné období není daná věc," upozornil dnes Barnier po skončení prvního kola jednání obou stran od prosince. Před novináře přišel sám, při podobných případech v minulosti přitom obvykle o závěru jednacího kola informoval společně se svým britským protějškem Davidem Davisem.

"Osobně mám problém s pochopením některých britských postojů. O přechodné období požádali oni sami," podotkl unijní vyjednávač s tím, že nynější představa EU je faktickým prodloužením stávajícího "statu quo" po určitou konkrétní dobu.

"Je pochopitelné, že chceme udržet regulační a dohledovou strukturu a způsob, jak jsou uplatňována pravidla. Týká se to integrity jednotného trhu," vysvětlil Barnier s tím, že postoj unie je logický.

Spory podle něj panují ohledně práv občanů EU po brexitu. Britská strana totiž nehodlá už domluvený obrys dohody o této věci aplikovat na ty unijní občany, kteří by do země přišli právě v době přechodného období. Londýn také žádá právo mít výhrady, pokud by nesouhlasil s nějakým novým pravidlem přijatým v průběhu přechodného období.

"Je málo času. Máme únor a příští říjen je třeba mít dohodu hotovou a připravenou k ratifikaci," poznamenal Barnier s tím, že Londýn musí přijmout důsledky britského rozhodnutí odejít z EU, jejích institucí a politik. Lídři 27 zemí unie podle Barniera - pokud se do té doby podaří dojednat nyní probírané otázky - dají v březnu na summitu podrobné pokyny pro jednání o budoucnosti vzájemných vztahů.

Evropská komise tento týden zveřejnila svůj návrh části budoucí dohody o brexitu, která se možným přechodným obdobím zabývá. O textu, který vznikl na základě směrnic od členských států, budou nyní právě unijní státy ještě jednat. Z Londýna už zazněla kritika zveřejnění návrhu, který je vůči britské straně relativně tvrdý.

Barnier dnes také uvedl, že britská strana zatím stále nenabídla žádnou konkrétnější představu ohledně budoucího uspořádání vzájemných vztahů.