Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin rozděluje svět: Bývalý prezident Gorbačov píše o problémech v Rusku

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva – Ruský prezident Vladimír Putin patří mezi osobnosti, které rozdělují celý svět – jedna část ho miluje, druhá ho nenávidí. Jak nyní informuje americký deník TIME, Michail Gorbačov, bývalý ruský prezident a držitel Nobelovy ceny za mír, ve své nové knize s názvem „Nové Rusko“ zkoumá současnou politickou situaci v Rusku.

Sílící protesty

Gorbačov se domnívá, že současný ruský režim konzervatismus vydává za zázračný lék na všechny problémy a doufá, že „se lidé ve snaze udržet klid a mír smíří se stagnací".

„Ale to se mýlí. Čím dál tím více jsem přesvědčen, že jen hrají o čas a snaží se udržet si moc jen kvůli ní samotné. Zuby nehty se drží výhod, kterých si menšina za současné situace užívá," tvrdí.

„Ale lidé nejsou slepí a jejich trpělivost není věčná," podotýká dále Gorbačov a připomíná protesty na moskevském Bolotném náměstí a Sacharovově třídě, kde lidé protestovali za změnu. Pokud změna nepřijde, podle Gorbačova se protesty budou nejen opakovat, ale dojde také k jejich vyostření.

„To je nebezpečné a je třeba se tomu vyhnout. Rusko opravdu nepotřebuje více nepokojů. Potřebuje změnu – takovou, která otevře cestu skutečné obnově společnosti a zlepšení lidských životů."

Demokracie v Rusku

Gorbačov dále upozorňuje, že se ruská vláda a ruská společnost ocitly před „historickou volbou". Obě strany by si podle něj měly uvědomit, že problémy Ruska je možné vyřešit pouze vzájemnou demokratickou interakcí. „Propast mezi lidmi a vládou už nemůže být tolerována."

První krok podle něj musí učinit úřady. Varuje ale před dalším omezováním lidských práv a svobod a útoky na média. Připomíná také, že hned od začátku nesouhlasil s kandidaturou Vladimíra Putina, která vedla k jeho třetímu období v pozici ruského prezidenta. „Pravidelná výměna politického zřízení je klíčová a Putin mohl jít příkladem," uvádí.

Dodává, že kvůli těmto prohlášením se na něj v Rusku snesla vlna kritiky - „jako kdybych řekl něco ‚protiruského'. První měsíce roku 2012 mě přesvědčily, že státní úřady jsou neschopné a bojí se vést upřímnou volební kampaň," podotýká Gorbačov.

Zdůrazňuje, že Rusko se musí osvobodit od stalinismu a strachu, který lidé ze státu mají. „Ten strach nás nikdy zcela neopustil a nyní je zpět," varuje a dodává, že dokud se tak nestane, nebude Rusko moci být demokratickou zemí.

Omezení moci lidí

Ruská politická elita se podle něj snaží omezit účast běžných lidí na politickém procesu. Domnívá se, že hlavní prioritou by mělo být uznání, že „v rámci současné legislativy není možné uspořádat skutečně demokratické volby a zajistit skutečnou účast lidí na politickém procesu." Tento krok by podle něj měl učinit právě prezident.

„Nakonec je to na nás, Rusech, abychom rozhodli, zda se naše země bude dále vyvíjet směrem ke skutečnému zapojení lidí do veřejných záležitostí, nebo zda přetrvá model paternistického byrokratického poručnictví. Jsem přesvědčen, že Rusko si zaslouží první možnost," uvádí Gorbačov. Stability by Rusko podle něj mělo dosáhnout výhradně skrze demokracii.

„Musíme si uvědomit, že čelíme množství sociálních problémů, které určí budoucnost Ruska – jde o situaci ve školství, zdravotnictví a dalších oblastech. Pokud na tyto problémy nenajdeme řešení, Rusko se nebude moci modernizovat. Potřebujeme jiný program, než je ten, který prosazuje Putin."

„Putin brání v pokroku"

Ohledně Putina Gorbačov následně uvádí, že ho respektuje jako politického lídra a jako osobu, ale domnívá se, že jeho současná politika brání v pokroku. „Rusko je tlačeno zpět do éry Brežněva," varuje.

Gorbačov následně dodává, že je proto potřeba, aby došlo k obměně politické elity a nastavení demokratických podmínek a svobodných voleb. „Ti, kteří jsou za současnou situaci v Rusku zodpovědní, nejsou schopni iniciovat reálné změny, protože se bojí, že by to podkopalo jejich vlastní moc," varuje.

Připomíná, že Rusové jsou talentovaní lidé, kteří jsou za normálních podmínek schopni „obrovského úspěchu". „A co je potřeba, aby se talent a schopnosti našich lidí plně využily? Odpověď je evidentní: musíme zlepšit vztahy ve společnosti a musíme zlepšit politický systém."

„Potřebujeme silnou prezidentskou autoritu. V Rusku je klíčové, aby lidé měli v prezidenta důvěru. Ano, Rusko potřebuje silného lídra, ale ne Führera, ne Stalina," dodává.

Témata:  Michail Gorbačov Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy