Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boris Johnson uklidňuje spoluobčany: Brexit není důvod k obavám, ale k naději

Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Foto: Flickr

Londýn - Podle šéfa britské diplomace Borise Johnsona není brexit důvodem k obavám, ale k naději. Výsledky předloňského referenda o brexitu nelze podle Johnsona už zvrátit. Aktuální jednání o podmínkách odchodu Spojeného království z EU označil za dobrá.

Prohlásil to v projevu o brexitu, ve kterém se snažil uklidnit ty obyvatele Británie, kterým se plánovaný rozchod s evropským blokem nelíbí. Brexit přitom označil za "velký liberální projekt", který může "časem sjednotit tuto zemi".

Odchod Spojeného království z Evropské unie je naplánován na 29. března příštího roku. Dnešní Johnsonova řeč je první z řady projevů ministrů, kterými chce vláda premiérky Theresy Mayové prokázat připravenost na brexit, a uklidnit tak britskou veřejnost.

Příznivce odchodu Británie z evropského bloku, ke kterým sám patří, ministr Johnson vyzval, aby nevyjadřovali nad brexitem "škodolibou radost" a brali ohled na to, že značná část Britů si odchod z EU v referendu nepřála. Obyvatele své země vyzval, aby "se sjednotili ve prospěch toho, čemu všichni věří". Tím je podle něj "sebejisté" Spojené království.

Kdyby se uskutečnilo druhé lidové hlasování o členství v EU, jak někteří požadují, vyvolalo by to podle Johnsona jen nové politické spory a tím, kdo by byl na straně poražených, by byla Británie. Druhé referendum by bylo "katastrofálním omylem, který by vedl k permanentnímu a nesmazatelnému pocitu zrady", dodal ministr.

Podle něj dává smysl, aby si Británie v určitých oblastech udržela společné standardy s evropskou sedmadvacítkou. Ovšem volba, o které oblasti půjde, musí být na Britech. "Po brexitu nemůže být Londýn vázán pravidly EU," míní Johnson. Brusel přitom navrhuje, aby v přechodném období, které by mohlo trvat až do konce roku 2020, platila v Británii nadále unijní pravidla, a to i nově přijatá. Na jejich podobu by ovšem Londýn neměl již žádný vliv. Podle zastánců brexitu by se z Británie stal "vazalský stát" EU.

Témata:  Brexit EU Velká Británie Boris Johnson

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy