reklama

„Budeme zvyšovat," oznámit Stoltenberg po jednání ministrů obrany členských zemí NATO v Bruselu. Alianční mise podle něj nebude sloužit k boji, nýbrž k výcviku iráckých důstojníků, kteří pak budou sami schopni trénovat své jednotky.

Diplomaté NATO agentuře AP řekli, že rozšířená mise by mohla čítat až dvě stovky členů. Stoltenberg přesný počet zapojených aliančních pracovníků ani místo jejich nasazení neuvedl. Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová zmínila, že někteří experti NATO by mohli působit i v metropoli iráckého Kurdistánu Irbílu.

Iráku se stále nepodařilo obnovit stabilitu po americké invazi v roce 2003 a následných ozbrojených povstáních včetně vzniku teroristické organizace Islámský stát (IS). Ten už sice byl v Iráku oficiálně poražen, podle AP tam ale stále představuje bezpečnostní riziko, o to větší, že irácká armáda je stále relativně slabá.

NATO má nyní v zemi nevelký tým vojenských i civilních pracovníků, který předává národním jednotkám znalosti o zneškodňování min či nakládání s výbušninami. Na území Iráku působí také 30 českých vojáků v rámci leteckého poradního týmu, 12 členů výcvikové chemické jednotky a sedm vojenských policistů.