Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ankara navrhla společné působení vojáků Turecka a USA v syrském městě

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara - Turečtí a američtí vojáci se mohou společně rozmístit v okolí syrského města Manbidž. Washington nabídku zvažuje, prohlásil turecký činitel bez dalších podrobností. Podle něj přednesla Ankara svůj návrh šéfovi diplomacie USA Rexi Tillersonovi, který je nyní v Turecku na návštěvě.

Ankara ale zároveň chce, aby se kurdské milice YPG stáhli do syrské oblasti východně od řeky Eufrat.

Turecko nedávno pohrozilo, že jeho jednotky budou v Sýrii postupovat dál na východ, a to i na Manbidž ovládaný YPG. V okolí města je ale rovněž asi 2000 amerických vojáků. Ankara varovala Washington, aby jí nestál v cestě, Američané ale dali najevo, že v Manbidži zůstanou.

YPG působí v rámci arabsko-kurdské koalice SDF, jež se loni s podporou mezinárodní koalice v čele s USA významně podílela na boji proti radikální organizaci Islámský stát. Ankara však považuje YPG za teroristickou organizaci napojenou na kurdské separatisty v Turecku.

Témata:  Turecká armáda U.S. ARMY Sýrie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy