Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bulharsku pochodovali neonacisté. Připojili se i Češi

Demonstranti byli slyšet skandováním
Demonstranti byli slyšet skandováním
Foto: Rt.com

Sofia - Bulharští nacionalisté v sobotu pochodovali centrem Sofie, aby si připomněli generála Hrista Lukova. Ten v době druhé světové války podporoval nacistické Německo a byl zabit 13. února 1943 antifašistickým odbojovým hnutím.

Akce se zúčastnily stovky tmavě oblečených příznivců. Ti pochodovali centrem Sofie s pochodněmi a bulharskými vlajkami a skandovali nacionalistické slogany. Policie hlídala průvod kvůli možným útokům odpůrců akce.

Vláda shromáždění zakázala, protože podle ní poškozuje obraz země, která v současnosti předsedá Evropské unii. Soud však zákaz zrušil. Podle jednoho z lídrů bulharské Národní unie, která pochod pořádala, Plamena Dimitrova přijelo pochod podpořit několik nacionalistických příznivců z Německa, České republiky, Švédka a Estonska.

Generál Hristo Lukov byl ministrem války v letech 1935 až 1938 a vedl pronacistický Svaz bulharských legií v letech 1932 až 1943. Organizátoři popírají, že by Lukov byl antisemitským fašistou nebo že by byli neofašisty.

Témata:  Bulharsko neonacisté EuroZprávy.cz nacisté

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy